Orchideeën zijn vaak wat lastig in een paludarium. Zorg ervoor dat de plant - en vooral de wortels - snel kunnen opdrogen en dat er ventilatie is op de standplaats.

Onderstaande orchideeën hebben zich bewezen in het paludarium!.

 

Op dit moment weinig aanbod. We zijn er mee aan het werk.  Een viertal soorten wordt op 11/9 op de site geplaatst.

 


Aerangis fastuosa

Deze botanische orchidee wordt in een potje aangeboden maar kan ook goed opgebonden worden. Deze orchidee heeft hetzelfde uiterlijk als een phalaenopsis. Hij komt oorspronkelijk uit Madagaskar.  De plant kan niet te koud en niet te warm gehouden worden.

€ 10,90

Anoectochchilus formosanus

Deze orchidee wordt eveneens de juweelorchidee genoemd. Het is geen Macodes maar heeft qua tekening er wel erg veel van weg.. De kleur is echter veel donkerder met eveneens duidelijke nerflijnen. Het is bij aankoop een betrekkelijk kleine orchidee die ook nog eens prijzig is. Enerzijds omdat hij weinig aangeboden wordt en er veel vraag naar is. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië.  De hoogte van de plant is 5 cm maar hij kan uitgroeien tot een lengte van 40 cm. De breedte is 5 cm en dit kan maximaal uitgroeien tot 10 cm. Het is geen gemakkelijke plant. 

€ 15,90

Bulbophyllum faicatum

Deze redelijk te houden sterkere orchidee groeit het best epifytisch,. Deze orchidee is makkelijker te houden dan gemiddeld en kan elk jaar bloeien met  een prachtige 10 tot 15 cm donker rode bloeistengel. Herkomst Centraal en West Afrika. Ook hier weer een hoge luchtvochtigheid maar laat de wortels niet permanent kletsnat. .

€ 12,90

Bulbophyllum saltatorium

Deze redelijk te houden orchidee  wordt opgebonden met wat mos op een stukje kurk aangeboden en kan direct op de achter-  of zijwand geplaatst worden. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed (20 - 30 graden).

€ 11,90

Dendrobium aberrans

Deze redelijk te houden orchidee  wordt aangeboden in een potje maar kan ook met wat mos op een stukje kurk opgebonden of geplakt worden. In het laatste geval kan het plantje direct op de achter-  of zijwand geplaatst worden of op een tak. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed (20 - 30 graden). De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië.

€ 15,90

Dendrobium rhodosticum

Deze redelijk te houden orchidee  wordt aangeboden in een potje maar kan ook met wat mos op een stukje kurk opgebonden of geplakt worden. In het laatste geval kan het plantje direct op de achter-  of zijwand geplaatst worden of op een tak. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur moet eigenlijk wat aan de koele kant gehouden worden. De plant komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië.

€ 10,90

Erycina pussilia

Deze redelijk te houden botanische orchidee  wordt  met wat mos op een stukje kurk opgebonden of geplakt  Het plantje kan direct op de achter-  of zijwand geplaatst worden. De plant kan ook op een tak opgebonden worden. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De plant is klein en om die reden is de snelheid van opdrogen ook weer sneller. De plant moet ook weer niet te lang indrogen! De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed (20 - 30 graden). De plant komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika.

€ 8,90

Macodes petola

Deze orchidee wordt eveneens de juweelorchidee genoemd maar het is de gewone petola. Maar gewoon is prachtig. Het is bij aankoop een betrekkelijk kleine orchidee die ook nog eens prijzig is. Enerzijds omdat hij weinig aangeboden wordt en er veel vraag naar is. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. De bladeren zijn prachtig koperkleurig met een goed zichtbare nerf en de bloeiwijze is wit.  De hoogte van de plant is 5 cm maar hij kan uitgroeien tot een lengte van 40 cm. De breedte is 5 cm en dit kan maximaal uitgroeien tot 10 cm. Het is geen gemakkelijke plant. 

€ 12,90

Macodes petola "GOLD"

Deze orchidee wordt eveneens de juweelorchidee genoemd maar het is een ondersoort van de gewone petola. Het is bij aankoop een betrekkelijk kleine orchidee die ook nog eens prijzig is. Enerzijds omdat hij weinig aangeboden wordt en er veel vraag naar is. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. De bladeren zijn prachtig goudkleurig met een goed zichtbare nerf en de bloeiwijze is wit.  De hoogte van de plant is 5 cm maar hij kan uitgroeien tot een lengte van 40 cm. De breedte is 5 cm en dit kan maximaal uitgroeien tot 10 cm. Het is geen gemakkelijke plant. 

€ 15,90

Masdevallia minuta

Deze redelijk te houden orchidee groeit zowel op de grond als epifytisch.   Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed (18 - 28 graden). Herkomst Midden- en het noordelijk deel van Zuid- Amerika op 200 tot 1500 meter hoogte. M. minuta bloeit met een wit bloempje van 1 cm die voorbij de hoogte van de bladeren komt.  

€ 11,90

Mediocalcar decoratum

Deze redelijk te houden orchidee  wordt opgebonden met wat mos op een stukje kurk aangeboden en kan direct op de achter- of zijwand geplaatst worden. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed (18 - 30 graden). De plant heeft betrekkelijk veel licht nodig. 

€ 9,90

  • Levertijd: 1-3 dagen1

Phalenopsis lobbi var. flavilabia

Deze redelijk te houden orchidee  wordt aangeboden in een potje maar kan ook opgebonden worden met wat mos op een stukje kurk of hout, Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed (18 - 30 graden). De plant heeft betrekkelijk veel licht nodig.  Het is een botanisch soort dat klein blijft en oorspronkelijk uit Zuidoost Azië komt.

€ 12,90

Platystele stenostachya

Deze redelijk te houden sterkere orchidee groeit in verschillende gebieden en van hoog tot laag en is daardoor beter dan gemiddeld aangepast op minder ideale omstandigheden, De bloei is uitzonderlijk klein maar dat maakt dit plantje dan ook een juweeltje.  Ook hier weer een hoge luchtvochtigheid maar laat de wortels niet permanent kletsnat.

€ 11,90

Pleurothallis grobyi

Deze redelijk te houden orchidee  wordt opgebonden met wat mos op een stukje kurk aangeboden en kan direct op de achter- of zijwand geplaatst worden vanwege zijn kleine afmeting ook prima op een tak. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed (18 - 28 graden). Deze plant kan met kleine blaadjes hele bosjes vormen van 3 tot 4 cm. De plant bloeit regelmatig in het jaar met kleine 5 mm gele bloempjes. Oorsprong Costa Rica tot in Brazilië. 

€ 11,90

Pleurothallis renieana

Deze redelijk te houden botanische orchidee  wordt opgebonden in een potje maar kan ook met wat mos op een stukje kurk of tak aangeboden worden. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur moet eigenlijk wat koeler zijn dan normaal in een paludarium.  Oorsprong Zuid Amerika

€ 9,90

Pleurothallis sonderiana

Deze redelijk te houden orchidee  wordt in een potje verkocht. De vorm is wat dun sprietachtig. De orchidee kan natuurlijk ook opgebonden worden met wat mos op een stukje kurk. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn moet de plant steeds kunnen opdrogen. Mensen met een paludarium houden de wortels / en het substraat vaak te nat. De temperatuur is in een normaal paludarium altijd goed  (18 - 28 graden). Oorsprong Zuid Amerika.

€ 9,90

Restrepia trichoglossa

Ook dit orchideetje groeit het best epifytisch op een lichte standplaats met voldoende luchtvochtigheid en ventilatie. Zorg ervoor dat de voeten op kunnen drogen en plaats hem dus niet in het sproeibeeld van een automatische sproeiinstallatie! 

€ 12,90

  • Levertijd: 1-3 dagen1

Stelis species

Alle orchideeën hebben een lichte, goed geventileerde plaats nodig met een hoge luchtvochtigheid en de mogelijkheid om op te drogen. Een plek direct in het sproeibeeld van een automatische sproeiinstalatie is funest. De temperatuur mag tussen de 18 en 34 graden zijn en is dus in een normaal paludarium altijd goed. Ook dit orchideetje groeit het best epifytisch.

€ 11,90

  • Levertijd: 1-3 dagen1