Caresheet Boomvarenmateriaal

 

Logo3

Mossontreefern.com is een gezamenlijk product van:

                

 

Algemene informatie over onze varenwortel:

Uit  ons assortiment verkopen wij diverse producten van varenwortel = boomvarenmateriaal zo ook materiaal voor achterwanden. Met name de “halve” Dicksonia squarrosa stammetjes - die wij zagen op circa  40, 50 of 60 cm lang -  is hier erg geschikt voor. Ook maken wij “kant en klare” achterwanden. Hiervoor gebruiken wij een mix van “halve” Dicksonia squarrosa stammetjes, aangevuld met Dicksonia fibrosa en eventueel andere Dicksoniasoorten . Dit hebben we dan al voor u met een goede aquariumsiliconenkit op een waterbestendige plaat gemonteerd.

 

Nog even de voordelen op een rij:

 

 • Varenwortel, eigenlijk plankjes van boomvarens, is een fantastisch duurzaam en natuurlijk materiaal.

 • Duurzaam in de betekenis dat dit materiaal jaren probleemloos mee gaat in een vochtig terrarium / paludarium.

 • Ook duurzaam is omdat het materiaal al in Nederland geïmporteerd was, nu overcompleet is en gered is voor het gebruik als inrichtingsmateriaal.

 • Dit materiaal is in het recente verleden ingevoerd vanuit Australië en Nieuw Zeeland met in achtneming van strenge regels qua natuurbehoud. Wij staan helemaal achter deze regels en verkopen dan ook beslist geen boomvarenmateriaal uit Indonesië en Zuid Amerika.

 • Het is een van de weinige natuurlijke materialen die spontaan bemost, daarnaast kunnen er ook spontaan varentjes in komen en vrijwel alle planten kunnen er op gestekt worden.

 • Hoewel boomvarenmateriaal relatief duur is kunnen wij het aanbieden voor een eerlijke prijs die onder de gangbare prijs ligt.

 

Gebruiksaanwijzing:

 

 • Om maximaal plezier van onze producten te hebben is het wel belangrijk een aantal zaken in acht te nemen om teleurstellingen te voorkomen:

 • Monteer de varenwortel alleen met een goede en geschikte siliconenlijm (te koop in onze webshop.

 • Maak de te lijmen kant van de varenwortel zo goed als mogelijk stofvrij.

 • Ontvet het glas waar de siliconenlijm op komt met een goede ontvetter. Wij hebben de beste ervaring met ammoniak. Kunt u niet tegen de geur kies dan voor een goed alternatief! Plak het varenwortel met voldoende dotjes siliconen tegen de gewenste achter en/of zijwand.

 • Indien u een kant en klare achterwand gekocht heeft hoeft u alleen de kunststof plaat licht op te schuren met een schuurpapiertje. Zowel de plaat als het glas - waar de plaat tegenaan geplakt wordt – moet weer goed ontvet worden. In het geval van de kant en klare achterwand kunt u volstaan met een aantal dotjes siliconenkit om de plaat op de juiste plek te houden. Controleer vooraf of de plaat past! De netto oppervlak van een terrarium is vrijwel altijd ruim 1 cm kleiner dan de uitwendige afmeting! Bij een niet haaks terrarium komt u mogelijk voor verrassingen te steen. U zult dan blij zijn wanneer er nog geen siliconenkit gebruikt is.

 • Laat de kit een aantal dagen drogen en luchten voordat u gaat sproeien. In de eerste weken zal dit vaak moeten gebeuren. Let er op dat u kalkvrij water gebruikt bijvoorbeeld regen- osmose- of gedemineraliseerd water. Nadat er mos en plantengroei is kan dit sproeien geleidelijk verminderd worden. U kunt zelf aan de mos- en plantengroei zien of u meer of minder kunt sproeien.

 • In de eerste weken kunt u een witte uitslag (lijkt op schimmel) op het varenwortel verwachten. Dit is een gebruikelijk- en natuurlijk proces dat na enkele dagen tot weken vanzelf weer verdwijnt! Tijdens het sproeien kunt u proberen deze “aanslag” weg te sproeien.

 • U kunt zelf bepalen wanneer u gaat beplanten (voor of na het verdwijnen van “de witte aanslag”). Ook kunt u eventueel mosjes enten op de achterwand maar doe dit vooral als de achterwand na enige dagen tot weken goed verzadigd is met vocht.

 

Veel plezier met onze producten!

Mossontreefern.com