augustus 2019

Deze maand een aantal projecten afgerond. een drietal showbakken met de klant ingericht en afgeleverd. De lichtkap wordt nog nageleverd. Mogelijk dat ik tijdelijk met deze activiteit moet stoppen tot december 2019 vanwege o.a. uitbreiding van de verdiepingsvloer in het bedrijfspand. Op Instagram staat een filmpje van een "mistpaludarium".                                                                            Dat is een van de drie paludariums.


juli 2019

Soms is nieuws maar heel klein. Ik heb al een poosje "trompetnoten" en "filmpotjes" in het assortiment. Deze zijn samen ideaal voor het eitjes leggen en/of larven deponeren door kleine kikkersoorten. Per soort even kijken of ze verticaal, horizontaal of schuin geplaatst moeten worden en of er wel of juist geen water in het filmpotje moet. 


juni 2019

Nieuwe D. tinctorius

 

Sinds de beurs in Hamm lopen er 3 D. tinctorius Tumucumaque in een van mijn showbakken. Het zijn een van de eerste nakomelingen van legale exemplaren. Nu maar hopen dat ze ook voor nakomelingen zorgen!


Mei 2019

Inmiddels is het Certificaat "Houder van herpeten" binnen. Doordat ik mij voor een bepaalde tijd had ingeschreven bij de RVO had ik al tot 2020 uitstel om de juiste vakbekwaamheid te behalen om überhaupt kikkers te mogen verkopen. Die stap is nu gezet.

 

Daarnaast zijn al geruime tijd zowel mijn bedrijfspand als mijn woonhuis ingeschreven (bij het RVO) als locatie waar kikkers worden gehouden en gekweekt. Dus doe stap was al gezet.

 

Ik administreer de herkomst, locatie en verkoop van kikkers.

 

Ik heb een protocol dagelijkse gezondheidscheck dieren en de nodige quarantaineruimtes.

 

Volgens mij is nu alles in orde en ben ik volgens de wet bekwaam en bevoegd bevonden om kikkers te verkopen en heb ik de boel op orde.


April 2019

Inmiddels zijn de "showbakken" in de "showroom" voorzien van door onszelf ontwikkelde eenvoudige functionele kastjes. De horizontale delen zijn van hardhout multiplex en de staande delen van een type dun steigerhout. Er is een extra plank in het kastje dat bedoeld is om het elektrisch gedeelte (boven) te scheiden van het sproeivatgedeelte.

 

Vrijwel alle klanten die bij ons een - al of niet - compleet ingericht paludarium kopen hebben zelf een kastje. Toch bieden wij aan op bestelling een op maat gemaakt kastje te leveren. Dit kan in steigerhout, aluminium met Forex, evenals specifiek gemaakte kastjes door een meubelmaker zijn. Vooral voor hoek of delta-paludariums is een kant en klare kast wel zo makkelijk.

 

Er is enige levertijd. Vraag vrijblijvend een offerte.


Het is voorjaar en er zijn weer volop planten voor uw paludarium!


Maart 2019

Tinctoriussoorten zijn niet bang. Ze zijn ook vrijwel altijd te zien. Daarom adviseren wij mensen die met de hobby beginnen om juist met deze soorten te beginnen.


Wij maken regelmatig paludariums voor klanten. Vooral onze hoekbakken met hangende voorruit zijn erg gewild. Kleinere versies kunnen gewoon al of niet ingericht na bestelling meege-nomen worden.

 

Op de eerste zaterdag van maart 2019 hebben we een flink paludarium geplaatst en ter plekke ingericht met de afmetingen 102 hoog (+ 13 cm lichtkap) en 120 cm maximaal over het breedste gedeelte. Met deze afmeting zaten we we zo'n beetje aan de max van wat we kunnen plaatsen in deze vorm in een dag.

 

Foto genomen door de klant.


februari 2019

Samen met de stagiair hebben we inmiddels mijn eigen bakken thuis ook de jaarlijkse grote schoonmaak gegeven. Het ziet er weer toonbaar uit, hoewel ik vanwege besmettingsgevaar en dergelijk geen klanten toelaat.

 

Thuis heb ik ook een flink aantal kweekbakken maar kweek ik vooral de kikkervisjes en jonge kikkertjes op totdat ze naar de showroom gaan.

 

Op deze foto ziet u de paludarium-stelling met de 40 x 40 x 40 bakken. Verder ziet u op de foto een doorkijkje naar de andere kamer met de grotere bakken van 60 x 45 x 45 cm.


januari 2019

Vanaf nu ga ik de verkoop van kikkers intensiveren. Tenslotte is dat ook een hoofdactiviteit. Hier ziet u een hygiënische verkoopbak met "halfwas" D. tinctorius "Nikita". De kikkers worden natuurlijk niet via de webshop verkocht maar uitsluitend op afspraak in de showroom met een "caresheet" en een overdrachtsverklaring.


December  2018

Wij hebben de geruisloze en niet geruisloze sproei- installatie nu geoptimaliseerd. Veel klanten willen een compleet systeem zonder alle koppelingen en dergelijke uit te moeten zoeken. In onze webshop kunt u ze nu vinden. 

 

Wij hebben de niet geruisloze pomp compleet weten te ommantelen met een kunststof bekisting zodat u geen contact kunt maken met elektriciteit. 

 

De voorraadvaten leveren we in 10, 28 en 42 liter.


November 2018

Afgelopen weekend werd ik op de Vivariumbeurs 2018 blij verrast met een taart en een herinneringsbord.

 

Het bleek dat ik alle 10 keer  een standruimte had gehad op de Vivariumbeurs.


4 september 2018

 Nieuw op deze site:  INSPIRATIE.

 

In dit gedeelte van de site laten wij zien hoe onze inrichtingsproducten gebruikt kunnen worden in het paludarium. Mogelijk dat u hier inspiratie opdoet om uw eigen paludarium in te richten. 

 


22 juni 2018

Achterwand voor paludarium

Wij (mossontreefern.com) verkopen al tijden varenwortel (boomvaren) materiaal uit Nieuw Zeeland. Voor de achterwanden gebruiken wij "halve" boomvarenstammetjes van 40, 50 en 60 cm. met prima resultaat. Toch kregen we vaak de vraag of we geen reguliere platen verkopen. Vanaf nu hebben we dan ook de standaard planken van 50 x 20 x 1,5 cm in ons assortiment in een uitstekende kwaliteit. Prijs € 12,90 per stuk en bij afname van 10 stuks of meer € 11,90.


Terrarium showroom Gelderland

Na een laatste check wordt nu de helft van mijn kikkerbestand verhuisd naar de bedrijf locatie Hofveen 3.

 

Daarna wordt de sproeiinstallatie afgemaakt en de laatste werkzaamheden in dit gedeelte van dit afgerond. Er staan dan een bescheiden 24 kikkerbakken. 4 plantenbakken en 3 "showbakken" als voorbeeld. De rest blijft gewoon op mijn privéadres.


medio mei 2018

Zoals aangekondigd zijn er een aantal nieuwe planten in ons assortiment opgenomen.

 

Begin juni zal ik de bromelia's en de orchideetjes plaatsen. Ook zal ik een andere - overzichtelijker - indeling maken in dit gedeelte van de site! 

 


Eind april 2018

Stand van zaken m.b.t. de showroom

 

Inmiddels zijn de paludariums beplant en beginnen de planten en de mossen te groeien. Hoewel ik normaal gesproken semiautomatisch sproei ben ik nu ook bezig met een sproei installatie van TF-rainsystems zodat ik dat ook in bedrijf kan laten zien. Het overplaatsen van de helft van mijn kikkerbestand zal nog even duren. Ik wil dit in goed overleg met de controlerende instanties doen.


Eind maart 2018

 Binnenkort in de showroom

 

Op dit moment heb ik door drukte alleen nog maar de varenwortel achterwanden in de nieuwe bakken in de "showroom" en ben ik bezig met de inrichting. Ik hoop dat ik in de eerste week van april klaar ben want dan kan het groeien.

Eind februari 2018


 Binnenkort in de showroom

 

Op dit moment zijn we volop bezig met het plaatsen van een paludariumwand in onze kleine compacte showroom.

Het is de bedoeling dat daar 16 - grotendeels dubbele - paludariums worden geplaatst.

 

Ook willen wij daar een klein aantal voorbeeldbakken van de "Palu 40, 50 en 60, evenals een aantal hoekpaludriums ingericht en al neer te zetten. De verwachting is dat dit gedeelte eind maart (2018) klaar is


Binnenkort in de showroom en op de site!

 

Naast de planten die ik zelf kweek doormiddel van stek van eigen materiaal zal ik op korte termijn ook de meest gangbare Bromelia`s, varens en orchideeën aanbieden. Ik zal alleen die planten aanbieden die zich bewezen hebben in een paludarium!


 

Nieuwe straatnamen

 

 

 

Sommige wegen in Berkelland zijn door de aanleg van de nieuwe N18 doorsneden. Daarom zijn er voor delen van bestaande wegen nieuwe straatnamen vastgesteld. 

Noordelijk van de nieuwe N18 tracé (ontsluiting Eibergen) deel Ballastweg: Hofveen.

 

Om die reden wordt Ballastweg 28, 7151JC nu Hofveen 3, 7151JE Eibergen.


Begin januari 2018 werden er een aantal nieuwe producten geplaatst waaronder drie uitstekende vitamine / voedingssupplementen  van Repashy.

November 2017

In samenwerking met Frogsandmore hebben wij inmiddels een hoekpaludarium - volgen het door ons ontwikkelde "hangende voorruit" systeem - ontwikkeld. De eerste is inmiddels verkocht. Ook staan er twee in de "showroom". De bedoeling is dat wij deze gaan verkopen in de maten 50, 60 en 65 diep en dan in de kant en klare uitvoering met alles er op en eraan en volledig ingericht. De prijzen voor deze hoekpaludariums liggen op respectievelijk  € 790, € 990 en € 1190.

 

Wij zijn ook bezig met een op maat gemaakte onderkast. Wij richten ons op de verkoop van kant en klare paludariums. Wanneer u zelf uw paludarium wilt inrichten kunt u bij ons een passende offerte aanvragen voor een paludarium met passende gelaste lichtkap met eventueel de bijpassende toebehoor. Schrijf hiervoor een mail via ons contactformulier.


Oktober 2017:

Het wordt tijd dat ik alle nieuwe artikelen op de site zet:

* diverse nieuwe vitaminepoeders,

* diverse bladeren,

* diverse nieuwe noten,

* diverse nieuwe paludariums,

* nieuwe led-systemen,

* nieuwe ventilatoren en opvoerpompjes

etc. etc.. Ik zal de komende weken de foto's maken en de producten op de site zetten!


 

Juli 2017: De Informatiesite van tf-rainsystems.com en .nl is bereikbaar. De producten zijn te koop bij terrated.nl en frogsandmore.nl.

 

Goede en betaalbare producten voor waterbehandeling en beregening!

 

TF- rainsystems.com is een tweede gezamenlijk initiatief van Frogsandmore.nl en Terrated.nl. Het eerste gezamenlijk initiatief was mossontreefern.com.

 

Al langer dan 15 jaar spelen we met de gedachte om goede en betaalbare producten voor waterbehandeling en beregening op de markt te brengen. Velen gingen ons voor maar eigenwijs dat we zijn geloven we in onze lijn die overigens "compatibel" is met alle andere merken.


 

Binnenkort - en dat is medio juni 2017 -

gaan wij - en dat zijn dan Frogsandmore.nl en terrated.nl - ons ook bezighouden met een andere activiteit op "kikkergebied". Informatie en producten volgen. 


De kogel is door de kerk!

Per 1 september 2017 stop ik met werken als docent om me volledig te kunnen richten op mijn bedrijf! Sinds 1 februari verplaats ik mijn activiteiten in een nieuw bedrijfspand. Vanuit dit pand richt ik me nog meer op de verkoop van vooral natuurlijke inrichtingsmaterialen via de webshop aan particulieren en aan bedrijven. Bezoek aan de werkplaats, magazijn en showroom uitsluitend na een telefonische afspraak of een afspraak na mail- of app-contact.


16 - 12 -2016: Vandaag een aantal nieuwe producten toegevoegd namelijk cacaobladeren en filtermatten zwart >>>>> zie bodembedekking en 3/4 kokosnoten baby >>>>>>zie andere inrichtingsproducten.


27-11-2016: Regelmatig hebben wij inrichtingsmateriaal waarbij het niet duidelijk is of het specifiek voor een paludarium bedoeld is of gewoon ter decoratie in de huiskamer. Zie hier de "palmboot" van circa 65 cm en de en Sororoca "Flower" - cluster van 20 - 24 cm. Beide kunt u deze vinden in de rubriek andere inrichtingsproducten.


Komend weekend (19 en 29 november) staan wij op de Vivariumbeurs met een leuk aantal - ook nieuwe - artikelen > > > begane grond, nummer 34.

 

Wij pakken vooral uit met diverse houten stronken in diverse afmetingen en soorten. Zowel geschikt voor aquariums als paludariums!

 

Wij staan naast Frogsandmore (nummer 35) en tussen ons staan we met onze gezamenlijke onderneming www.mossontreefern.com met allerhande boomvarenmateriaal voor de inrichting van paludariums.


Diverse artikelen toegevoegd aan ons assortiment: 07-10-2016

waaronder:

*  Javamos

*  Cattapabladeren

*  Druivenhout

*  Hardhoutstobbes small en medium

*  Schapeuzinhonuts

*  Thermometer

 


Nieuw in ons assortiment 14-08-2016: 

Kant en klare achterwanden in elk gewenste afmeting:

 

Wij waren al een poosje bezig met kant en klare achterwanden van boomvarenmateriaal / varenwortel. Veel klanten vinden het een heel gedoe om onze halve stammetjes, die erg mooi bemossen, tegen de achterwand te plakken. Wij hebben nu dus kant en klare achterwanden op maat die met enkele dotjes siliconenlijm tegen de achter en eventueel zijwand te bevestigen zijn.

 

Wij hebben standaard maten maar kunnen in principe elke maat maken.

 

Prijzen van achterwanden die in voorraad zijn:

* voor een paludarium van   30 x 30 € 32,95

* voor een paludarium van   40 x 40 € 39,95

* voor een paludarium van   50 x 50 € 44,95

* voor een paludarium van 100 x 50 € 84,95

 

In de care sheet boomvarenmateriaal / varenwortel kunt u alle voordelen en eigenschappen van deze achterwanden vinden!

 

Mossontreefern.com is een gezamenlijk product van frogsandmore en terrated.


Nieuw in onze webshop: 19-06-2016

Wij verkopen regelmatig nakweek van een aantal soorten wandelende takken. Onze interesse in kleurige dieren beperkt zich niet alleen tot Dendrobatidae. Op dit moment kleuren onze mannetjes van de PSG 327 Achrioptera fallax. Binnenkort verwachten we weer nieuwe eitjes die u nu vast kunt reserveren.

 

Van de Ramulus nematodes, PSG 55 “Blauwe variant” hebben we overigens al veel eitjes die op dit moment uitkomen, deze eitjes kunt u gewoon kopen. Zie de webshop.

PSG 327 Achrioptera fallax


Nieuw in onze shop: Boomvarendisc (circa 10 x 7 cm).

Prima te gebruiken voor beplanting van bijvoorbeeld epifyten of andere terrariumplanten.  Naar eigen behoefte te gebruiken voor droogminnende -  of middelvochtig tot kletsnat gehouden planten.  Deze discs worden gemaakt van de "koppen" van de  D. squarrossa. U kunt de disc ophangen of op de bodem plaatsen.

Nieuw in onze web shop: Tillandsia aeranthos, 3 stuks in boomvarendisc

Tillandsia aeranthos is een stevige en makkelijk te houden tillantia die u het best wat boven in de bak kunt laten groeien.

Wanneer u Tillandsia aeranthos 3 stuks in boomvarendisc bestelt krijgt u tenminste 3  Tillandsia aeranthos in een boomvarendisc waarvan er één bloeit of in knop zit.  Zie voor de discs ook bij mossontreefern.comproducten op deze site.

 Nu ook bemost varenwortelmateriaal van mossontreefern.com

Wij (en dat zijn Frogs and more en Terrated) hebben een volgende stap gemaakt in ons gemeenschappelijk initiatief Mossontreefern.com:

 

Boomvarenmateriaal hadden we al een behoorlijke tijd maar nu laten wij een gedeelte ook voorbemossen met diverse soorten mos. Dit doen wij om twee redenen:

- Regelmatig vragen liefhebbers hoe onze producten er bemost uit kunnen zien en - voor mensen die direct resultaat willen zien in hun paludarium.

 

Voor hen is - tegen een geringe meerprijs - een kant en klaar bemost artikel te koop.  Wij hebben nu ook bemoste halve en hele potjes, kleine stammetjes en boomvarenstukjes. Omdat dit unieke exemplaren zijn kunt u ze vooralsnog vooral op beurzen uitzoeken. kijk hiervoor naar Beursagenda.

Alle producten ziet u op deze site onder mossontreefernproducten of op de site www.mossontreefern.com


Pas op! Wattenschijfjes bevatten soms chloorbleekmiddel. 05-10-15

Er zijn twee manieren om wattenschijfjes te bleken. Met zuurstof of met chloor. Wattenschijfjes van bijvoorbeeld JUMBO bevatten chloor. Uw kikkers die in een plastic potje met zo'n wattenschijfje vervoerd worden leggen in 50 % van de gevallen het loodje. Wees dus gewaarschuwd en blijf bij een merk waarvan u weet dat het veilig is! Of nog beter - test het met een chloortest. Verkrijgbaar in de aquariumzaak.


Bijzondere kikkergewoontes.  Bron: Vroege vogels; 29 juli 2015.


Hoe slik je voedsel door met behulp van je ogen, hoe adem je zonder je longen te gebruiken en hoe hoor je zonder oren? Het klinkt bizar of misschien zelfs onmogelijk, maar voor kikkers is dit de normaalste zaak van de wereld. Hoe doen ze dat?

Horen zonder oren
Hoewel kikkers geen oorschelpen hebben, kunnen ze wel degelijk horen. Ze hebben net als mensen een trommelvlies, maar dat zit bij kikkers gewoon aan de buitenkant. Bij bruine en groene kikkers kun je dat vaak goed zien als een rondje net achter de ogen. De trommelvliezen staan bovendien in verbinding met de mondholte en de longen. Deze holtes dienen net als bij een trommel als een soort klankkast om het geluid te versterken.


Anders ademen
Hoewel kikkers longen hebben, gebruiken ze die maar voor de helft van hun zuurstofbehoefte. Kikkers kunnen namelijk via twee andere manieren ademen: alleen met hun mond of via hun huid. Met hun mond ademen doen ze met hun bek dicht. Door hun mondbodem steeds op en neer te bewegen, stroomt verse lucht via de neusgaten in en uit de mond. Deze lucht gaat niet naar de longen. Dat hoeft ook niet, want het slijmvlies in de mond kan ook zuurstof opnemen. Zo komt de zuurstof in het bloed van de kikker.
Ook door hun huid kunnen kikkers zuurstof opnemen. Dat werkt zo: zuurstof zit in de lucht en kan oplossen in water. Wanneer er in de lucht meer zuurstof zit dan in het water, lost een deel van de zuurstof vanzelf op in het water. En wanneer er meer zuurstof in het water op de kikkerhuid zit dan binnenin de kikker, stroomt de zuurstof ook vanzelf naar binnen in het bloed van de kikker. De kikkerhuid is namelijk zo dun en goed doorbloed, dat zuurstof er gewoon doorheen kan. Zo kunnen kikkers ook zuurstof opnemen onder water via hun huid. 


Drinken en plassen
Niet alleen zuurstof, maar ook water kan door de huid van de kikker heen. Zo hoeven kikkers nooit te drinken. Ze moeten echter wel oppassen dat ze zich niet als een spons helemaal volzuigen met water als ze lang in het water liggen. Om dat te voorkomen, scheiden ze veel waterige urine af. Zo kunnen ze het overtollige water weer kwijt.

Eten met je ogen

Kikkers vangen hun prooi met hun lange tong en met hun kaken. Ze hebben een soort tanden waarmee ze hun prooi kunnen vastgrijpen, maar kauwen kunnen ze er niet mee. Ze slikken hun voedsel dus in z'n geheel door. Om zo'n grote brok soepel hun keel in te laten glijden, hebben kikkers een trucje. Ze kunnen namelijk hun oogbollen een stukje naar beneden in het gehemelte laten zakken, waardoor ze het voedsel in hun bek verder naar achteren kunnen duwen. In de onderstaande video is de kikker niet aan het eten, maar zie je de oogbeweging wel mooi.

De volgende keer dat er een kikker naar je knipoogt, weet je dus dat hij geen betoverde prins is, maar dat hij mogelijk een dikke bromvlieg probeert weg te werken!


Bronnen:
- Creemers, R. C. M., & Van Delft, J. C. W. (2009). De amfibieën en reptielen van Nederland.
- Nederlandse Fauna 9.- Nöllert A. & Nöllert C. (2001). Tirion Amfibieëngids van Europa. (1e druk). Baarn: Tirion Uitgevers BV


 

Mossontreefern.com, de naam zegt het al: mos op boomvaren, is een gezamenlijk initiatief van Frogs and more en Terrated. Beide ondernemingen richten zich op de verkoop van pijlgifkikkers, paludariums en toebehoren. Al enige jaren is er een plezierige samenwerking. In één product vonden beide ondernemingen zich zo dat besloten werd om een gezamenlijke in- en verkoop af te spreken. Dit product is varenwortelmateriaal. Eigenlijk bedoelen we materiaal van de stammen van de boomvaren en in het bijzonder Dicksonia’s.

 

Wij geloven in dit inrichtingsmateriaal voor terrariums / paludariums.

 

 • Het is een fantastisch duurzaam en natuurlijk materiaal.
 • Duurzaam in de betekenis dat dit materiaal jaren probleemloos mee gaat in een vochtig terrarium / paludarium.
 • Ook duurzaam is omdat het materiaal al in Nederland geïmporteerd was, nu overcompleet is en gered is voor het gebruik als inrichtingsmateriaal.

 • Dit materiaal is in het recente verleden ingevoerd vanuit Australië en Nieuw Zeeland met in achtneming van strenge regels qua natuurbehoud. Wij staan helemaal achter deze regels en verkopen dan ook beslist geen boomvarenmateriaal uit Indonesië en Zuid Amerika.

 • Het is een van de weinige natuurlijke materialen die spontaan bemost, daarnaast kunnen er ook spontaan varentjes in komen en vrijwel alle planten kunnen er op gestekt worden.

 • Hoewel boomvarenmateriaal relatief duur is kunnen wij het aanbieden voor een eerlijke prijs die onder de gangbare prijs ligt.

   

  Wij hebben de volgende boomvarenmaterialen in ons assortiment:

 

 • potjes in 4 maten,

 

 • halve potjes voor het gebruik als schuilholen

 

 • stammetjes in 2 soorten en totaal 11 maten,

 • boomvarengruis in 2 soorten (grof en fijn) en in diverse hoeveelheden,

 • "varenwortelwand uit de emmer" in diverse hoeveelheden en complete achterwanden van varenwortel materiaal in 2 varianten en in diverse afmetingen,

 • kant en klare achterwanden in diverse afmetingen ook precies in uw gewenste maat.


Al deze producten vindt u in onze webwinkel. Natuurlijk kunnen (groot)handelaren en winkels ook bij ons terecht.