In dit gedeelte van de website vindt u bodem- en klimmende planten die bewezen geschikt zijn voor het paludarium.   


heatpack

Door de gestegen prijzen van heatpacks lukt het ons niet meer om in het nieuwe jaar gratis heatpacks toe te voegen aan uw plantenbestellingen. Wij adviseren met klem om bij verwachte temperaturen van beneden de 12 graden een heatpack bij te bestellen. Deze heatpacks werken circa 48 uur.

€ 2,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Alocasia spec. Costa Rica

Dit mooie plantje blijft een hele tijd redelijk klein en wordt meestal in de bodem gezet. U ontvangt een plantje van circa 8- 10 cm lang.

€ 5,30

 • Uitverkocht

Alsobia dianthilflora

Alsobia dianthilflora is een mooie bodembedekker die voorkomt in Costa Rica en omringende landen. Hij maakt makkelijk uitlopers die over de bodem en de achter- of zijwand groeien. De plant is bekend om zijn prachtige witte bloemen die vrij groot ogen in vergelijking met de kleine bladeren van de plant. Deze plant groeit snel en is makkelijk te stekken.  De plant houdt niet van een al te natte bodem en doet het qua licht, vochtigheid en temperatuur prima in ons paludarium!. Op dit moment kleine plantjes die goed verder groeien.

€ 5,90

 • Uitverkocht

Anthurium obtusum / scandens

Deze kleinblijvende Anthurium - die echter best lange spitse bladeren kan krijgen - komt oorspronkelijk uit de oerwouden van Midden en Zuid- Amerika en groeit daar op de stam en takken van bomen. Zorg ervoor dat deze plant behoorlijk wat licht krijgt en niet permanent met de voeten in de natte grond staat. De plant krijgt regelmatig witte bessen en deze kunnen - nadat ze rijp zijn - op takken of in de achterwand gedrukt worden waar een groot deel dan weer uitloopt. Enig geduld is dan wel noodzakelijk, Op dit moment hebben we de A. scandens met iets minder spits blad!

 

€ 7,90

 • Uitverkocht

Begonis amphioxus

Dit mooie plantje behoort niet tot de makkelijkste planten. Een warm vochtig paludarium, zoals wij die meestal hebben voor onze kikkers, is wel een goede uitgangspositie. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn kan deze Begonia niet tegen natte voeten of langdurig nat blad.  In de vensterbank verzorgen lukt soms maar de plant moet licht staan maar niet in de volle zon. Ook deze begonia werpt wel eens alle bladeren af zonder duidelijke reden. Aanraken is dan soms al voldoende. "Slimmeriken met een crimineel tintje" bestellen wel eens begonia's, halen al het blad er af voor bladstek, maken een foto van al het "afgevallen" blad en vragen dan hun geld terug. De stengel loopt vrijwel altijd uit Om die reden verzenden wij ook deze begonia op eigen risico en adviseren het ophalen van de plant. Geld wordt in dit geval niet geretourneerd. 

€ 9,80

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Begonis polygonoides

Dit mooie plantje is een kruipende, hangende en rankende begonia met een rode stengel en wat dik blad met rozewitte bloempjes. Hij kan groot worden maar maakt dan toch een sierlijke indruk met zijn fijne blad. De plant is makkelijk in toom te houden en is goed te stekken. Al met al een mooie plant en contrastrijk bij andere planten. 

€ 6,90

 • Uitverkocht

Begonia bipinnatifida

Prachtige botanische Begonia. Groeit het best direct bij een waterval / stromend water / hoge luchtvochtigheid met veel licht en wordt dan nog roder. Het kan niet snel te nat zijn. Herkomst Nieuw Guinea. Het is een kriem om deze plant te vervoeren. U ontvangt een stek in sphagnum  in een plastic pot.

 

€ 7,60

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Begonia microsperma

Prachtige Begonia die niet altijd makkelijk te verkrijgen is.  Deze B. microsperma  in alles wat groter dan de prismatocarpa waar de  bloem op lijkt. Het blad is echter compleet anders en bijzonder  gebobbeld gevormd. 

 

€ 7,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Begonia maculata "Surinam"

Er zijn veel liefhebbers voor deze begoniasoort die goed in toom te houden is.  Hoewel de bladeren wel tot 20 cm kunnen worden. Maar bij "pesten" blijft hij aanzienlijk kleiner. Hij houdt van vocht en warmte dus ideaal voor een paludarium.  De plant komt ui de tropische gebieden van Zuid Amerika. Mijn ondersoort komt uit het regenwoud van Suriname en ziet er uit zoals op de foto.

€ 5,90

 • Uitverkocht

Begonia prismatocarpa

Prachtige botanische Begonia. Bloeit vrijwel het hele jaar met gele bloemetjes. Prima paludariumplantje. Op dit moment alleen kleine plantjes. Lastig te versturen maar na een acclimatiseringsperiode een prachtige plant.

Recentelijk hoorde ik - dat wat ik ook proefondervindelijk had opgemerkt - dat bij dit soort de potgrond of de standplaats jaarlijks ververst / veranderd moet worden vanwege uitputting van de grond en dergelijke. De meeste begoniatelers moedigen dit aan.

 

€ 8,95

 • Uitverkocht

Begonia schulzei

Deze klimbegonia bloeit het gehele jaar door met kleine roze bloemetjes, die erg mooie kleuraccenten in uw terrarium geven. Herkomst West Afrika Op dit moment kleine planten die echter uitgroeien tot een uitstekende plant!

€ 5,95

 • Uitverkocht

Chirita chastity

Chirita chastity is een kruising tussen Chirita flavimaculata en Chirita longgangensis. Haar vlezige, 8 cm lange, licht behaarde bladeren groeien  als een rozet.  Regelmatig zal de plant  2 cm grote wit - roze gekleurde bloemen laten zien.

Chitita chastity is een langzame groeier en houdt van een halfschaduw tot zonnige plaats met temperaturen tussen de 18 en 28 graden C en een hoge luchtvochtigheid.

€ 5,85

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Chirita tamiana

Deze bodemplant die niet al te groot wordt bloeit vrijwel altijd behalve toen ik hem op de foto wilde zetten met witte bloemen met een zweem van een paars streepje. De plant wordt niet hoger dan 10 cm en heeft blad van 4 cm. Om die eden kan hij ook prima geplaatst worden in een klein paludarium van bijvoorbeeld 40 x 40 cm.  Hij houdt van een niet al te natte bodem, een hoge luchtvochtigheid en redelijk wat licht.  De temperatuur kan tussen de 18 en 28 graden  aangehouden worden. Herkomst: Vietnam.

€ 5,65

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Cissus amazonica

Deze plant is niet al te moeilijk en geeft een prachtig contrast in uw paludarium. De bovenkant is zilvergroen en de onderkant is rood. Herkomst:  Costa Rica en Panama.

€ 5,95

 • Uitverkocht

Cissus discolor

Cissus discolor is een makkelijke snelle groeier met decoratief roodgestreept blad dat iets langer is, maar veel breder is dan het blad van de C. amazonica. Herkomst Java.

€ 5,95

 • Uitverkocht

Episcia respans en andere

Deze Episcia kan in de bodem geplant worden en valt op door zijn gekleurd wat behaard blad. Het is een dankbare groeier die makkelijk gestekt kan worden. Het soort dat ik verkoop heeft rode bloemen. De E respans is roodbloeiend en de cupreata is de ondersoort "pink panther" dus roze bloeiend.

€ 6,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Ficus columbia

Deze wat fijnere klimficus uit Columbia - niet te verwarren met de woekerende Ficus Pumila die in tuincentrums verkocht wordt en die zelfs met zijn wortels door de siliconennaad van het paludarium kan groeien - kan prima groeien op de  bodem en  zij- of achterwand. Hij kan makkelijk vermeerderd worden door stek. Hij lijkt veel op de onderstaande Ficus (montana) quercifolia. De F. columbia heeft een gladdere bladrand (dus zonder de ingezaagde bladrand)..

€ 6,50

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Ficus (montana) quercifolia

Deze vaak foutief als Ficus montana beschreven klimflcus uit Zuid-Oost Azië is een veel gebruikte plant in een pijlgifkikkerpaludarium. We hebben op dit moment ook begroeide halve D. fibrosastammetjes van ongeveer 30 x 15 cm. met deze ficus. Geplaatst tegen de achterwand heeft u direct een flinke hoeveelheid groen en vochtvasthoudend materiaal in uw bak. Deze plant is circa 1 jaar aan het groeien.  We hebben deze plant nu ook te koop vastgegroeid op een stukje boomvaren. 

€ 6,50

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Ficus panama

Deze klimficus uit o.a. Panama heeft prachtig donkergroen langwerpig blad dat mooi contrasteert met andere planten. Ook deze soort groeit prima op de zij- of achterwand en kan makkelijk vermeerderd worden door stek.

Op dit moment ook planten op een stukje varenwortel. Kan direct op de grond gelegd worden of op de achterwand geprikt worden en groeit verder.

 

€ 6,50

 • Levertijd: 3-5 dagen1

Ficus sagittata

Deze klimficus is een weinig eisende en snel groeiende klimplant. In het terrarium is Ficus sagittata met bijna elke standplaats tevreden. Herkomst Indonesië. Op dit moment alleen kleine plantjes die echter snel zullen uitgroeien tot een forse plant.

€ 5,95

 • Levertijd: 3-5 dagen1

Fitonia

Er zijn tegenwoordig diverse fitonia's te koop met verschillende kleuren. Het zijn kleine bodembewoners die, wanneer ze te spichtig worden, getopt en weer gestekt kunnen worden naast het oorspronkelijke plantje die dan ook weer uitloopt.

 

€ 4,50

Gynura aurantiaca

Deze "ouderwetse" (oorspronkelijke kamer-) plant wordt  wordt ook wel fluweelblad of fluweelplantje genoemd. In een paludarium moet hij op een betrekkelijk droge plek staan, dus niet direct bij een automatische sproeier of waterval. Hij moet echter ook niet echt uitdrogen. Bij veel licht kleurt hij het mooist en kan betrekkelijk makkelijk getopt en gestekt worden. De contrastrijke bladkleur maakt hem bij veel mensen geliefd. De plant komt oorspronkelijk uit Indonesië. De plant bloeit met oranje bloemen, die  niet lekker ruiken .

€ 4,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Hoya (Donkergroene variëteit)

Ik heb deze donkergroene Hoya (wasbloem)  al jaren in mijn paludariums. Het is een makkelijke en sterke klimmende plant die vooral wat contrast kan geven door zijn donker groene blad met zilveren spikkeltjes. In de kamercultuur komt hij jaarlijks tot bloei. In het paludarium heb ik dat nog niet gezien.

€ 4,95

 • Uitverkocht

Marcgraviasoorten

Wij verkopen op dit moment  een aantal Marcgraviasoorten. Na een korte aanpassing groeit de plant - die het best dicht bij (of op) de zij of achterwand wordt gezet - de hoogte in om vervolgens weer te gaan hangen. Het is geen woekeraar en nieuwe scheuten kunnen goed gestekt worden.  Rechts ziet u de M. sintenisii. De tweede foto is van de M. peru op boomvaren.

€ 7,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Marcgravia Spec.

Bijzonder klimplantje. Prachtig groen met rode nerf. Het stekken is wat lastig maar een aangeschafte bewortelde plant groeit fantastisch op de achter- of zijwand van een redelijk vochtig paludarium. Op de tweede foto kunt u zien dat ook dit soort vlak tegen de wand op kan groeien maar meestal zal deze plant los van de wand groeien.

€ 7,95

 • Uitverkocht

Monstera acuminata

Deze prachtige `gatenplant` is een prima plant in een pijlgifkikkerpaludarium waar het door zijn frisgroene kleur mooi contrasteert tegen een donkere achterwand. De bladeren zijn wat robuuster dan de hiervoor beschreven M. obliqua. De bladeren kunnen rond de 10 cm worden en zijn dan ook voor een middelgroot tot groot paludarium geschikt.  Deze levering bestaat uit een gewortelde stek van 3 - 5 bladeren met groeigarantie.

€ 7,90

 • Uitverkocht

Monstera obliqua

Deze prachtige `kleine gatenplant` is een prima plant in een pijlgifkikkerpaludarium waar het door zijn frisgroene kleur mooi contrasteert tegen een donkere achterwand.

€ 5,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Oplismenus hirtellus

Ik had dit grasachtige plantje al jaren.   Het is een mooi constaterend bodemplantje. Het wordt snel een wat rommelige plant wanneer het niet wordt bijgehouden door af en toe bij te knippen, Deze afgeknipte scheuten kunnen weer gestekt worden zodat er een mooi dicht veldje ontstaat. De oorspronkelijke plant komt uit de Verenigde Staten (Maryland en Virginia). Bij een bestelling krijgt u drie bewortelde stekken die direct in de vochtige aarde gestoken moeten worden of een plant die al in een pot staan..

€ 6,90

 • Uitverkocht

Paradrymonia campostyla

Dit bodem bedekkende plantje is een leuk onkruidje op de bodem van uw paludarium. Hij groeit makkelijk en is makkelijk te stekken. Herkomst Suriname en omliggende landen. De blaadjes zijn een centimeter of 2 lang n kleuren mooi rood bij voldoende licht.

 

€ 5,90

 • Uitverkocht

Pellionia pulchra

Deze snelgroeiende klimplant komt uit Zuid-Oost Azië en groeit graag op de zij- en achterwand maar ook op de bodem. De kleur is prachtig brons, bruin groen met een duidelijke nerf in het blad van ongeveer een centimeter of 2.

€ 6,75

 • Uitverkocht

Peperomia prostata

Deze Peperomia wordt veel gekweekt en gehouden vanwege zijn mooie blaadjes die omschreven kunnen worden als donker gemarmerd. Het is een makkelijk en klein blijvende plantje dat gebruikt wordt als bodembedekker, klim en hangplantje. Bij aankoop krijgt u  een opgebonden exemplaar.

€ 7,80

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Peperomia rotonfolia

Dit gemakkelijke lichtgroene plantje wordt graag gebruikt als bodembedekker maar kan ook gebruikt worden als klimmer en hangen. 

€ 5,60

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Peperomia species "Columbia"

Deze redelijk gemakkelijke middelgroene plant heeft wat groter blad dan de andere Peperomia's. Hij doet het goed als solitaire plant op een mooi plekje in het paludarium in contrast met hout en dergelijk.  Deze Peperomia komt oorspronkelijk uit Columbia.

€ 6,50

 • Uitverkocht

Philodendron hastatum "Silver Sword"

Deze makkelijke klimplant heeft prachtig zilverkleurige zwaardvormige bladeren die niet al te groot zijn. Het is een stevige plant met stevige stengels. Hij groeit redelijk snel en wordt eigenlijk om onbegrijpelijke redenen nog niet vaak gebruikt in een paludarium. Ik denk dat onbekend onbemind is.  

€ 14,50

 • Uitverkocht

Philodendron laciniatum

Deze makkelijke klimplant is een zelden gebruikte plant in een (pijlgifkikker)paludarium. Onbegrijpelijk te meer omdat hij mooi is en prima groeit. Kan kort gehouden worden maar kan ook uitgroeien tot een forse plant. 

€ 7,50

 • Uitverkocht

Philodendron micans

Minder algemene, uit Colombia afkomstige, Philodendron soort die daar in het oerwoud op de stammen en in de kronen van bomen groeien.

€ 5,30

Philodendron species (rode stengel)

Deze makkelijke klimplant heeft prachtige rode stengels en frisgroen blad. Kan kort gehouden worden maar kan ook uitgroeien tot een forse plant. 

€ 7,50

 • Uitverkocht

Philodendron scandens

Deze Philodendron is aanzienlijk kleiner dan zijn voorgaande familieleden en dan hebben we ze ook nog een kleinere variëteit.  Het is een groene bodemkruiper die met hetzelfde gemak ook klimt.  De plant komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Hij kan vermeerderd worden door stek. U kunt kiezen voor een groene, geel/groene gespikkelde (2e foto) of de geel/groene kleurslag "Brasil met een half geel en half groen blad of een duidelijke gele streep en dan hebben we nog de appelgroene variëteit. 

€ 4,95

 • Levertijd: 3-5 dagen1

Pilea cadierei

Deze plant wordt ook wel de aluminiumplant genoemd en komt oorspronkelijk uit Indochina. Daar groeit hij onder bomen. Om die reden kan hij een redelijk donker hoekje op de bodem van het paludarium mooi opfleuren. Hij groeit redelijk in de hoogte maar kan goed geknipt en weer gestekt worden zodat het plantje laag gehouden kan worden.

 

€ 4,90

 • Uitverkocht

Pilea depressa

Pilea depressa is een plantje met kleine frisgroene blaadjes. Het is een leuk en gemakkelijk te houden plantje. In het paludarium doet hij het prima als "bodembegroeier", klimplant en hangplant. Het oorspronkelijk leefgebied is midden en Zuid Amerika. Hij kan hangen, klimmen en de bodem bedekken. Hij kan goed in toom gehouden worden door regelmatig te knippen maar je kunt hem ook zijn gang laten gaan. 

€ 5,50

 • Uitverkocht

Pilea glauca

Deze Pilea heeft grijze blaadjes met een metalic randje. Het oorspronkelijk leefgebied is midden en Zuid Amerika. Hij kan hangen, klimmen en de bodem bedekken. Hij kan goed in toom gehouden worden door regelmatig te knippen maar je kunt hem ook zijn gang laten gaan. 

€ 5,50

 • Uitverkocht

Rhapidophora tetrasperma

Deze "kleine" gatenplant is een prima rankende klimplant voor een vochtig paludarium voor de zij- en achterwand. De frisgroene bladeren worden maximaal circa 10 cm. U krijgt een bewortelde  stek van minstens 3 tot 4 bladeren die zeker aan zal slaan! De plant is geschikt voor een wat groter paludarium maar kan ook goed in toom worden gehouden en stekt redelijk makkelijk. Dankzij zijn zeer robuuste groeiwijze is Rhaphidophora tetrasperma zeer geschikt voor boomkikker terraria en terraria voor tropische slangen, Kameleons en andere reptielen. Herkomst:  Thailand en Maleisië .

€ 7,90

 • Uitverkocht

Saxifraga stolonifera tricolor

Dit mooie plantje blijft redelijk  klein en vormt steeds uitlopertjes. Het plantje heeft drie kleuren vandaar "tricolor". Hij is minder bekend als plant voor een paludarium maar op een redelijk droog plekje en niet direkt bij de sproeier zal dit plantje het goed doen. 

 

€ 5,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Scindapsus pictus (type 1 en 2)

S. pictus klein (Type 1). Deze klimmer heeft vele malen kleiner blad dan zijn volgende broer. Het blad is donkergroen met wit-grijze punten. De plant is midden juni weer in voorraaf!

S. pictus groot (Type 2). Deze klimmer heeft een decoratief blad met diverse kleurschakeringen. De plant is redelijk fors, de bladeren kunnen tot handgroot uitgroeien, maar kan goed in toom worden gehouden en stekt makkelijk. Herkomst: Maleisië.

€ 5,20

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Solanum sp. "Ecuador"# 1

Ook dit plantje is nog niet overal te koop en was aanvankelijk aan de prijzige kant. Het is een makkelijk plant voor een paludarium met pijlgifkikkers. De kleuren zijn heel bijzonder. Doordat nu de plant meer op de markt komt is de prijs aanzienlijk verlaagd, 

€ 8,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Solanum uleanum

Het gaat om het linker plantje op de foto. Deze makkelijke klimplant heeft aan de bovenzijde prachtig donker roodpaars blad en is aan de onderkant lichter roodblauw.  De plant kan kort gehouden worden  (5 cm.) maar kan ook uitgroeien tot een rankende klimplant. De bladeren blijven echter redelijk klein en fijn!  Op dit moment een aantal bewortelde stekken die goed uitgroeien.

 

€ 7,50

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Syngonium erythrophyllum

Stekplant groeit eerst als normale plant om vervolgens na enige tijd te ranken totdat er weer nieuwe planten ontstaan. Prachtig olijfgroen aan de bovenkant- en rood aan de onderkant van het  blad. Plant kan redelijk tegen weinig licht. Herkomst: Zuid Amerika.

€ 7,50

 • Uitverkocht