In dit gedeelte van de website vindt u bodem- en klimmende planten die bewezen geschikt zijn voor het paludarium. Alle planten die zijn aangegeven met een @ zijn geschikt voor een miniterrarium. 


Heatpack

Door de gestegen prijzen van heatpacks lukt het ons niet meer om in het nieuwe jaar gratis heatpacks toe te voegen aan uw plantenbestellingen. Wij adviseren met klem om bij verwachte temperaturen van beneden de 12 graden een heatpack bij te bestellen. Deze heatpacks werken circa 48 uur.

€ 2,55

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Alsobia dianthilflora

Alsobia dianthilflora is een mooie bodembedekker die voorkomt in Costa Rica en omringende landen. Hij maakt makkelijk uitlopers die over de bodem en de achter- of zijwand groeien. De plant is bekend om zijn prachtige witte bloemen die vrij groot ogen in vergelijking met de kleine bladeren van de plant. Deze plant groeit snel en is makkelijk te stekken.  De plant houdt niet van een al te natte bodem en doet het qua licht, vochtigheid en temperatuur prima in ons paludarium!. Op dit moment kleine plantjes die goed verder groeien.

€ 5,90

 • Uitverkocht

Anthurium scandens

Deze klein blijvende Anthurium met rond blad komt oorspronkelijk uit de oerwouden van Midden en Zuid- Amerika en groeit daar op de stam en takken van bomen. Zorg ervoor dat deze plant behoorlijk wat licht krijgt en niet permanent met de voeten in de natte grond staat. De plant krijgt regelmatig witte of rode bessen en deze kunnen - nadat ze rijp zijn - op takken of in de achterwand gedrukt worden waar een groot deel dan weer uitloopt. Enig geduld is dan wel noodzakelijk. 

€ 7,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

@ Begonia amphioxus

Dit mooie plantje behoort niet tot de makkelijkste planten. Een warm vochtig paludarium, zoals wij die meestal hebben voor onze kikkers, is wel een goede uitgangspositie. Hoewel de luchtvochtigheid hoog moet zijn kan deze Begonia niet tegen natte voeten of langdurig nat blad.  In de vensterbank verzorgen lukt soms maar de plant moet licht staan maar niet in de volle zon. Ook deze begonia werpt wel eens alle bladeren af zonder duidelijke reden. Aanraken is dan soms al voldoende. "Slimmeriken met een crimineel tintje" bestellen wel eens begonia's, halen al het blad er af voor bladstek, maken een foto van al het "afgevallen" blad en vragen dan hun geld terug. De stengel loopt vrijwel altijd uit Om die reden verzenden wij ook deze begonia op eigen risico en adviseren het ophalen van de plant. Geld wordt in dit geval niet geretourneerd. @

€ 6,80

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Begonia bipinnatifida

Prachtige botanische Begonia. Groeit het best direct bij een waterval / stromend water / hoge luchtvochtigheid met veel licht en wordt dan nog roder. Het kan niet snel te nat zijn. Herkomst Nieuw Guinea. Het is een kriem om deze plant te vervoeren. U ontvangt een stek in sphagnum  in een plastic pot.

 

€ 7,60

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

@ Begonia prismatocarpa

Prachtige botanische Begonia. Bloeit vrijwel het hele jaar met gele bloemetjes. Prima paludariumplantje. Op dit moment alleen kleine plantjes. Lastig te versturen maar na een acclimatiseringsperiode een prachtige plant.

Recentelijk hoorde ik - dat wat ik ook proefondervindelijk had opgemerkt - dat bij dit soort de potgrond of de standplaats jaarlijks ververst / veranderd moet worden vanwege uitputting van de grond en dergelijke. De meeste begoniatelers moedigen dit aan. 

€ 8,99

 • Uitverkocht

Begonia schulzei

Deze klimbegonia bloeit het gehele jaar door met kleine roze bloemetjes, die erg mooie kleuraccenten in uw terrarium geven. Herkomst West Afrika Op dit moment kleine planten die echter uitgroeien tot een uitstekende plant!

€ 6,90

 • Uitverkocht

Begonia thelmea / Pellioina repens

Deze mooie begonia kan zowel over de bodem als tegen de zij- en achterwand kruipen. De temperatuur mag tussen 21 en 28 graden schommelen en een hoge luchtvochtigheid wordt gewaardeerd. Oorspronkelijk komt deze plant uit Brazilië. Als jonge plant hebben de jonge bladeren soms een andere tekening en lijken ze soms op die van de Pellionia pulchra, maar al snel is de karakteristieke tekening van de Begonia thelmea herkenbaar. Om het helemaal ingewikkeld te maken gaat het hier mogelijk helemaal niet over een begonia maar over de Pellioina repens, maar ik hou de meest gebruikte naam maar aan. 

€ 5,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Calanthea en Maranta soorten

Wij verkopen sinds kort ook deze plantjes omdat ze leuk contrastrijk kleuren in een paludarium. Het zijn allemaal planten met verschillende kleuren en tekeningen maar de overeenkomst is dat de Calanthea groep oorspronkelijk uit Zuid - Amerika / Brazilië  komt en er diverse kleurvarianten mee gekweekt zijn. Het is bij uitstek een bodemplant voor een niet al te lichte plek met voldoende vochtigheid zonder een al te zompige standplaats. Er zijn zoveel verschillende variëteiten dat wij - bij bestelling - zelf de plant kiezen. Bij bestelling van 3 planten krijgt u 3 verschillende soorten. U kent ze denk ik als kamerplanten. Maranta's lijken in alles erg op Calanthea's

€ 5,80

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

@ Chirita chastity

Chirita chastity is een kruising tussen Chirita flavimaculata en Chirita longgangensis. Haar vlezige, 8 cm lange, licht behaarde bladeren groeien  als een rozet.  Regelmatig zal de plant  2 cm grote wit - roze gekleurde bloemen laten zien.

Chitita chastity is een langzame groeier en houdt van een halfschaduw tot zonnige plaats met temperaturen tussen de 18 en 28 graden C en een hoge luchtvochtigheid. @

€ 6,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Cissus amazonica

Deze plant is niet al te moeilijk en geeft een prachtig contrast in uw paludarium. De bovenkant is zilvergroen en de onderkant is rood. Herkomst:  Costa Rica en Panama.

€ 7,90

 • Uitverkocht

Cissus discolor

Cissus discolor is een makkelijke snelle groeier met decoratief roodgestreept blad dat iets langer is, maar veel breder is dan het blad van de C. amazonica. Herkomst Java. Op dit moment mooie sterke plantjes.

€ 9,80

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Ficus columbia

Deze wat fijnere klimficus uit Columbia - niet te verwarren met de woekerende Ficus Pumila die in tuincentrums verkocht wordt en die zelfs met zijn wortels door de siliconennaad van het paludarium kan groeien - kan prima groeien op de  bodem en  zij- of achterwand. Hij kan makkelijk vermeerderd worden door stek. Hij lijkt veel op de onderstaande Ficus (montana) quercifolia. De F. columbia heeft een gladdere bladrand (dus zonder de ingezaagde bladrand)..

€ 7,90

 • Uitverkocht

Ficus montana

Deze ficus lijkt wat op de Columbia maar heeft getand blad. wat fijnere klimficus uit Columbia en  kan prima groeien op de  bodem en  zij- of achterwand. Hij kan makkelijk vermeerderd worden door stek.  

€ 7,90

 • Uitverkocht

@ Ficus punctata (voorheen "panama")

Deze klimficus uit o.a. Panama heeft prachtig donkergroen langwerpig blad dat mooi contrasteert met andere planten. Ook deze soort groeit prima op de zij- of achterwand en kan makkelijk vermeerderd worden door stek.

@

€ 6,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

@ Fitonia

Er zijn tegenwoordig diverse fitonia's te koop met verschillende kleuren. Het zijn kleine bodembewoners die, wanneer ze te spichtig worden, getopt en weer gestekt kunnen worden naast het oorspronkelijke plantje die dan ook weer uitloopt. @

€ 4,50

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Gynura aurantiaca

Deze "ouderwetse" (oorspronkelijke kamer-) plant wordt  wordt ook wel fluweelblad of fluweelplantje genoemd. In een paludarium moet hij op een betrekkelijk droge plek staan, dus niet direct bij een automatische sproeier of waterval. Hij moet echter ook niet echt uitdrogen. Bij veel licht kleurt hij het mooist en kan betrekkelijk makkelijk getopt en gestekt worden. De contrastrijke bladkleur maakt hem bij veel mensen geliefd. De plant komt oorspronkelijk uit Indonesië. De plant bloeit met oranje bloemen, die  niet lekker ruiken .

€ 4,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Hoya (Donkergroene variëteit)

Ik heb deze donkergroene Hoya (wasbloem)  al jaren in mijn paludariums. Het is een makkelijke en sterke klimmende plant die vooral wat contrast kan geven door zijn donker groene blad met zilveren spikkeltjes. In de kamercultuur komt hij jaarlijks tot bloei. In het paludarium heb ik dat nog niet gezien.

€ 4,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Limnobium spangia (Amerikaans kikkerbeet)

Wij gebruiken al jaren Amerikaans kikkerbeet in het watergedeelte van onze paludariums. Met de afhangende wortels haalt het schadelijke stoffen uit het water maar vooral de heldergroene drijfbladeren geven een leuk contrast in de voorste delen van onze paludariums. Het plantje gaat meestal 1 of 2 jaar mee en verzwakt daarna omdat het normaal gesproken een rustperiode meemaakt. Bij de bestelling  krijgt een aantal (4) plantjes in een 250 cc cup. Op de foto ziet u het plantje achter de voorruit van een van onze bakken. 

€ 4,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Marcgraviasoorten

Wij verkopen op dit moment  een aantal Marcgraviasoorten. Na een korte aanpassing groeit de plant - die het best dicht bij (of op) de zij of achterwand wordt gezet - de hoogte in om vervolgens weer te gaan hangen. Het is geen woekeraar en nieuwe scheuten kunnen goed gestekt worden.  Rechts ziet u de M. sintenisii. De tweede foto is van de M. peru op boomvaren. De M. peru / green is geschikt voor flessentuin 

€ 8,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Marcgravia Spec.

Bijzonder klimplantje. Prachtig groen met rode nerf. Het stekken is wat lastig maar een aangeschafte bewortelde plant groeit fantastisch op de achter- of zijwand van een redelijk vochtig paludarium. Op de tweede foto kunt u zien dat ook dit soort vlak tegen de wand op kan groeien maar meestal zal deze plant los van de wand groeien.

€ 8,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Paradrymonia campostyla

Dit bodem bedekkende plantje is een leuk onkruidje op de bodem van uw paludarium. Hij groeit makkelijk en is makkelijk te stekken. Herkomst Suriname en omliggende landen. De blaadjes zijn een centimeter of 2 lang n kleuren mooi rood bij voldoende licht.

 

€ 5,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Pellionia pulchra

Deze snelgroeiende klimplant komt uit Zuid-Oost Azië en groeit graag op de zij- en achterwand maar ook op de bodem. De kleur is prachtig brons, bruin groen met een duidelijke nerf in het blad van ongeveer een centimeter of 2.

€ 6,75

 • Uitverkocht

Peperomia pecuniifolia

Deze gemakkelijke groene plant heeft in alles een wat groter vlezig blad ter grote van een 1 of 2 euro muntstuk en wordt graag gebruikt als bodembedekker maar kan ook gebruikt worden als klimmer en hanger. Hij doet het prima in een droger- zowel als een wat natter terrarium! 

€ 5,65

 • Uitverkocht

Peperomia species Columbia

Deze gemakkelijke groene plant heeft in alles een nog groter vlezig blad. Hij doet het prima in een droger- zowel als een wat natter terrarium! Hij wordt gebruikt als bodembedekker en krijgt vrij lange bloeiaren. Zie foto. Qua formaat past hij prima in een middelgroot tot groot paludarium.

 

€ 5,95

 • Uitverkocht

@ Peperomia prostrata

Deze Peperomia wordt veel gekweekt en gehouden vanwege zijn mooie blaadjes die omschreven kunnen worden als donker gemarmerd. Het is een makkelijk en klein blijvende plantje dat gebruikt wordt als bodembedekker, klim en hangplantje. @

€ 6,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

@ Peperomia rotonfolia

Dit gemakkelijke lichtgroene plantje wordt graag gebruikt als bodembedekker maar kan ook gebruikt worden als klimmer en hangen.  @

€ 5,65

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 1-3 dagen1

Philodendron laciniatum

Deze makkelijke klimplant is een zelden gebruikte plant in een (pijlgifkikker)paludarium. Onbegrijpelijk te meer omdat hij mooi is en prima groeit. Kan kort gehouden worden maar kan ook uitgroeien tot een forse plant. U krijgt een plant met een 5 tal bladeren en fatsoenlijke wortels die direct geplant kunnen wroden maar het ook in hydrocultuur prima doet.

€ 7,50

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Philodendron species (rode stengel)

Deze makkelijke klimplant heeft prachtige rode stengels en frisgroen blad. Kan kort gehouden worden maar kan ook uitgroeien tot een forse plant. 

€ 7,55

 • Beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Philodendron scandens

Deze Philodendron is aanzienlijk kleiner dan zijn voorgaande familieleden en dan hebben we ze ook nog een kleinere variëteit.  Het is een groene bodemkruiper die met hetzelfde gemak ook klimt.  De plant komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Hij kan vermeerderd worden door stek. U kunt kiezen voor een groene, geel/groene gespikkelde (2e foto) of de geel/groene kleurslag "Brasil" met een half geel en half groen blad of een duidelijke gele streep en dan hebben we nog de appelgroene variëteit. 

€ 4,95

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Pilea caderei

Pilea caderei is een mooi plantje voor de wat beschaduwde plekjes in het paludarium. Hij wordt niet te groot, heeft mooi gekleurd blad en houdt van een goed gedraineerde vochtige plek. De temperatuur tussen de 15 en 28 graden is in een paludarium gezekerd. Herkomst China en Vietnam. Hij kan 30 cm hoog worden maar blijft meestal kleiner en kan goed gesnoeid worden waarbij de stekken weer aangeplant kunnen worden. 

€ 6,50

 • Uitverkocht

Pilea depressa

Pilea depressa is een plantje met kleine frisgroene blaadjes. Het is een leuk en gemakkelijk te houden plantje. In het paludarium doet hij het prima als "bodembegroeier", klimplant en hangplant. Het oorspronkelijk leefgebied is midden en Zuid Amerika. Hij kan hangen, klimmen en de bodem bedekken. Hij kan goed in toom gehouden worden door regelmatig te knippen maar je kunt hem ook zijn gang laten gaan. 

€ 5,85

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Pilea glauca

Deze Pilea heeft grijze blaadjes met een metalic randje. Het oorspronkelijk leefgebied is midden en Zuid Amerika. Hij kan hangen, klimmen en de bodem bedekken. Hij kan goed in toom gehouden worden door regelmatig te knippen maar je kunt hem ook zijn gang laten gaan. 

€ 5,60

 • Uitverkocht

Rhapidophora tetrasperma

Deze "kleine" gatenplant is een prima rankende klimplant voor een vochtig paludarium voor de zij- en achterwand. De frisgroene bladeren worden maximaal circa 10 cm. U krijgt een bewortelde  stek van minstens 3 tot 4 bladeren die zeker aan zal slaan! De plant is geschikt voor een wat groter paludarium maar kan ook goed in toom worden gehouden en stekt redelijk makkelijk. Dankzij zijn zeer robuuste groeiwijze is Rhaphidophora tetrasperma zeer geschikt voor boomkikker terraria en terraria voor tropische slangen, Kameleons en andere reptielen. Herkomst:  Thailand en Maleisië . U krijgt bij aanschaf een kleine stek met enige (lucht)wortels. In een paludarium slaan deze stekken altijd aan.

€ 6,95

 • Uitverkocht

Saxifraga stolonifera wildvorm

Dit mooie plantje blijft redelijk  klein en vormt steeds uitlopertjes. Dit plantje is minder bekend als plant voor een paludarium maar op een redelijk droog plekje en niet direct bij de sproeier zal dit plantje het goed doen. 

 

€ 5,90

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Scindapsus pictus (type 1 en 2)

S. pictus klein (Type 1). Deze klimmer heeft vele malen kleiner blad dan zijn volgende broer. Het blad is donkergroen met wit-grijze punten. De plant is midden juni weer in voorraaf!

S. pictus groot (Type 2). Deze klimmer heeft een decoratief blad met diverse kleurschakeringen. De plant is redelijk fors, de bladeren kunnen tot handgroot uitgroeien, maar kan goed in toom worden gehouden en stekt makkelijk. Herkomst: Maleisië.

€ 5,20

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Solanum sp. "Ecuador"# 1

Ook dit plantje is nog niet overal te koop en was aanvankelijk aan de prijzige kant. Het is een makkelijk plant voor een paludarium met pijlgifkikkers. De kleuren zijn heel bijzonder. Doordat nu de plant meer op de markt komt is de prijs aanzienlijk verlaagd, 

€ 7,80

 • Beperkt beschikbaar
 • Levertijd: 3-5 dagen1

Solanum uleanum

Het gaat om het linker plantje op de foto. Deze makkelijke klimplant heeft aan de bovenzijde prachtig donker roodpaars blad en is aan de onderkant lichter roodblauw.  De plant kan kort gehouden worden  (5 cm.) maar kan ook uitgroeien tot een rankende klimplant. De bladeren blijven echter redelijk klein en fijn!  Op dit moment een aantal bewortelde stekken die goed uitgroeien.

 

€ 9,50

 • Uitverkocht

Syngonium erythrophyllum

Stekplant groeit eerst als normale plant om vervolgens na enige tijd te ranken totdat er weer nieuwe planten ontstaan. Prachtig olijfgroen aan de bovenkant- en rood aan de onderkant van het  blad. Plant kan redelijk tegen weinig licht. Herkomst: Zuid Amerika.

€ 7,50

 • Uitverkocht

Syngonium rayii

Deze plant groeit net zo als de vorige plant als normale plant om vervolgens na enige tijd te ranken totdat er weer nieuwe planten ontstaan. Prachtige groentint aan de bovenkant met witte tot zilveren streep. Plant kan redelijk tegen weinig licht. Vrij eenvoudige plant maar vanwege het ranken  toch niet zo vaak aangeboden. Herkomst: Costa Rica en Panama. 

€ 9,99

 • Uitverkocht