Inspiratie

In dit gedeelte van de site laten wij zien hoe onze (inrichtings)producten gebruikt kunnen worden in het paludarium. Mogelijk dat u hier inspiratie opdoet om uw eigen paludarium in te richten. 


Wij maken erg graag gebruik van ons boomvarenmateriaal (mossontreefern.com). Links ziet u een zijwand van boomvarenplakjes die begroeid zijn met mos. In het midden ziet u een varentje op een boomvarenplankje en rechts ziet u een stammetje van circa 30 cm dat geheel begroeid is met mos.


Het is altijd een verrassing om te zien wat er uit onze halve stammetjes boomvaren, komt. Deze gebruiken wij  als zij- en achterwand. Hier ziet u een voor kikkers onschuldige? Australische? paddestoel van een centimeter of 4 die al twee maand de zijwand van een van de kweekbakken siert.   


Of deze twee jongens of meisjes?


Wij gebruiken graag zwarte turven (links onder), zwarte rivierkeien en "troncho's" (links boven) voor het inrichten van onze paludariums. Wij gebruiken uitsluitend niet te dure en duurzame natuurlijke materialen.


Wij maken graag gebruik van makkelijke paludariumplanten die toch een spectaculair contrast geven in het paludarium.  Op de verkoopsite staan diverse betaalbare planten die gebruikt kunnen worden.


Niet alle noten zijn geschikt voor de natte omgeving van een paludarium. Wij geven op de verkoopsite aan welke noten wel geschikt zijn. Wij gebruiken graag "palmpots", "Coco Para Blad". "driekwart kokosnoot "baby"" en "Ouriconoot" met of zonder gat. Ook kunt u deze noten gebruiken voor een aquarium.


Soms geven onze klanten aan geen groene vingers te hebben en inspiratie te missen. Voor hen hebben we de mogelijkheid om een kant en klaar paludarium naar de wens van de klant te kopen. Bovenstaande foto is van een Hoekpaludarium 50 compleet met waterval langs een teakhouten stronk. verwarming, verlichting, ventilatie en volledig ingericht met planten en dergelijke.


Smaken verschillen. Soms hebben we een "Zenmoment". Alle producten van dit paludarium (varenwortel, houten stobbes, bolmos, tillandsia's en planten) hebben we vrijwel altijd in de (web)shop.


Standaard richten we onze kweekbakken in met een rij turven als scheiding tussen het watergedeelte, een zwarte filtermat of hydrokorrels daarachter met daarop bark en beukenblad, een stobbe en wat plantjes maken het compleet. Al onze kweekbakken hebben varenwortel achter- en zijwanden waar vrijwel alle plantjes (maar natuurlijk ook mossen en varentjes) goed op groeien.


Een van de vele plantjes die prima groeien in een varenwortelwand is de Begonia. Hier de Begonia prismatocarpa die als stekje in een zijwand van een kweekbak is gedrukt. Na drie maand met dit verbluffende resultaat!


Kikkers fotograferen vind ik nog steeds lastig. Ook deze foto is eigenlijk mislukt omdat deze niet scherp genoeg is en de ogen opgaan in een schaduw.  Toch plaats ik deze foto hier omdat de D. t. azureus een van de mooiste kikkers is (vind ik). Bij een paludarium horen tenslotte levende dieren of je moet aan levende planten voldoende hebben. Overigens zijn alle bovenstaande foto's met een telefoontoestel gemaakt!


Hier de Phelsuma klemmeri (jong van een paar maand oud) in een van mijn kweekbakken. Bij veel phelsumahouders zien de bakken er wat steriel uit. Met zwarte bamboe en wat planten is er snel een ander, "groener" resultaat te bereiken.


Hoewel wij graag semiautomatisch met de hand sproeien hebben we onze kweekbakken voorzien van een TF-sproeisysteem dat door frogsandmore en terrated gezamenlijk ontwikkeld - en op de markt gebracht werd. Dit scheelt veel tijd en werkt fantastisch. Ook de varenwortelproducten worden onder de naam mossontreefern gezamenlijk op de markt gebracht.


Onze boomvarenpotten van mossontreefern.com lenen zich - naast gebruik in een paludarium - ook uitstekend voor vijverplanten en zelfs voor "vleesetende" planten. Met de voet in het water blijft de pot vochtig, geeft een hogere luchtvochtigheid en in de volle zon of halfschaduw kleuren de planten prachtig.