Zelf fruitvliegenmix samenstellen en fruitvliegenpotten opzetten zowel voor de kleine als de grote fruitvlieg.
U hoeft natuurlijk geen kant en klare mix te kopen. U kunt het zelf ook samenstellen maar de vraag is of u dan goedkoper uit bent. Er zijn ontzettend veel recepten maar ik zal u mijn recept geven dat door de jaren heen goed bevallen is.
Ik maak elke keer ongeveer 5 liter voeding voor de fruitvliegenpotten. Dat is de hoeveelheid voor ongeveer 12 kleine potten kleine fruitvlieg van ongeveer een halve literpot + 22 grote potten grote fruitvlieg van ongeveer 1 literpot. Tegenwoordig in plastic recyclebekers en vroeger in kleine en grote glazen augurkenpotten. Om een of meerdere potten te maken is het dus even omrekenen hoeveel u nodig heeft. Ook kunt u besluiten wat meer te maken en porties die u per keer nodig heeft in te vriezen.
U kunt de 5 liter die ik maak per keer even vergeten en gemakshalve halveren, dat is dan circa 2,5 liter voor de helft van het aantal bovengenoemde potten.
Wanneer ik potten maak zorg ik vooraf dat alle ingrediënten en benodigdheden klaarliggen:
* voldoende potten,
* een grote pan of emmer,
* elastiekjes,
* keukenrol,
* viltstift,
* houtwol of karton,
* de goedkoopste zoete witte wijn in een pak,
* water uit de kraan,
* 1 pak havermout,
* 50 gram zemelen,
* 2 handen droog kattenvoer,
* 2 handen gedroogde of verse kleine appelstukjes.
Het werkelijke werk:
Zorg dat alles schoon is en werk hygiënisch. Houdt schimmel uit de buurt.
Pak de emmer of pan en doe er 1 liter witte wijn en 1 liter water in Heer daar de ingrediënten in dus anderhalf pak havermout, 50 gram zemelen, 2 handen droog kattenvoer en de 2 handen gedroogde of verse kleine stukjes appel. Roer het geheel goed om en laat het een half uurtje staan met een schone theedoek over de emmer of pan. Na een half uur controleert u de samenstelling. Dit is een secuur werkje. U pakt een lepel en schept een flinke hoeveelheid van het zojuist gemaakte papje op de lepel en laat het boven de emmer of pan van de lepel weer in de emmer glijden. Gaat het te makkelijk als een vloeistof dan voegt u iets meer havermout toe. Wanneer het blijft plakken en het gaat nauwelijks van de lepel dan is het te droog en voegt u wat water toe totdat u denkt dat het goed is. Wanneer het papje te nat is verdrinken de meeste fruitvliegen. Wanneer het papje te droog is dan is de pot uitgedroogd voordat de gekweekte vliegjes uitkomen. Het een en ander is niet eenvoudig want het heeft ook te maken met de weersomstandigheden, luchtvochtigheid en temperatuur.
Doe vervolgens een laag goed omgeroerd "papje" in de potten. 2 vingers dik is meestal voldoende. Voor de kleine fruitvlieg kan het iets minder. Maak een balletje los houtwol en doe deze in de potten ( u kunt ook repen karton gebruiken), schud een afgemeten hoeveelheid mijtvrije grote of kleine fruitvlieg (vol vitminepoeder of anti mijt anders kruipen ze direct uit de pot) in de klaarstaande potten en dek deze direct af met 1 of 2 keukendoekjes met een elastiekje en trek deze strak zodat er geen vliegen onder het doekje door kunnen kruipen. Deze afgemeten hoeveelheid is ongeveer 1 theelepeltje. Teveel vliegen in een pot en de pot droogt te snel uit. Te weinig en u heeft te weinig nakweekvliegen. Zet de potten op een goede plek. Een goede plek is niet te vochtig en niet te droog met een redelijk constante temperatuur van 20 tot 24 graden. Ideaal is een vliegenkast. Dit is een omgebouwde kast met ventilatie en rekken van gaas waar de potten in kunnen staan. Zelf heb ik deze voorzien van een koolstof afzuigfilter.
Na circa 10-12 dagen zijn de maden ontpopt van de kleine fruitvlieg. Die van de grote doen er bijna twee keer zo lang over en kunnen gevoerd worden en gebruikt worden om nieuwe kweken op te zetten.
Om een constante kweek Kleine Fruitvliegen te garanderen is het aan te bevelen om elke week nieuwe fruitvliegen kweken op te zetten .
Fruitvliegen zijn zeer gevoelig voor besmetting met snelle en langzame mijt, zorg dat de ruimte goed geventileerd is en/of zorg voor antimijt.
Fruitvliegen zijn een goede aanvulling op het voedsel van onze Pijlgifkikkers, let er wel op dat de kikkers aanvullende vitaminen en mineralen aangeboden krijgen en andere voedseldieren zoals springstaarten, tropische pissebedden, bladluizen en dergelijke!
Veel succes met het kweken van fruitvliegen!