Handleiding Terrated Fruitvliegenmix (voor grote en kleine fruitvlieg):

 

Extra benodigdheden:

Witte wijn (liefst de goedkoopste Duitse zoete witte wijn in een literpak!). Ingrediënten: Havermout, kattenbrokken, zemelen, gedroogde appeltjes en multivitaminen in een bepaalde samenstelling. 

         

Handleiding:

·       Bereken ongeveer hoeveel fruitvliegenmix u aan wilt maken. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid te voeren kikkers en dus de hoeveelheid potjes die u maakt. U kunt tegenwoordig vanwege de vernieuwde samenstelling hetzelfde medium gebruiken voor de kleine en de grote fruitvlieg. Over het algemeen wordt de grote fruitvlieg in grotere potten gekweekt dan de kleine fruitvlieg.  Deze kunnen van glas of van doorzichtig plastic zijn.

·        Doe een gewenste hoeveelheid witte wijn - vermengt met  dezelfde hoeveelheid water – in een schone pan of schaal. Wanneer u wijn overhoudt en de kwaliteit of het soort niet lust kunt u deze nog 1 of 2 weken in de koelkast voor nog een kweek gebruiken.

·        Voeg langzaam al roerend de fruitvliegenmix toe totdat deze de gewenste consistentie heeft. Dit moet niet te dun of te dik zijn.

·        Voeg eventueel een hoeveelheid van een geschilde appel toe en een klein beetje droog kattenvoer.

·        Schep de gewenste hoeveelheid in een glazen of plastic beker of bekers.

·        Voeg een tot een bolletje gevormde hoeveelheid houtwol  - of een stukje niet gekleurd karton - toe.

·       Schud de fruitvliegen op de houtwol of het karton.

·       Sluit de beker met een papieren keukendoek en een elastiekje

·        De ideale temperatuur van de plek voor de potten is tussen de 20 en 25 graden Celsius

·        Na circa 10-12 dagen zijn de maden ontpopt van de kleine fruitvlieg. Die van de grote doen er een paar dagen langer over en kunnen gevoerd worden en gebruikt worden om nieuwe kweken op te zetten.

·        Om een constante kweek Kleine Fruitvliegen te garanderen is het aan te bevelen om elke week  nieuwe fruitvliegen kweken op te zetten .

·        Fruitvliegen zijn zeer gevoelig voor besmetting met snelle en langzame mijt, zorg dat de ruimte goed geventileerd is.

·        Fruitvliegen zijn een goede aanvulling op het voedsel van onze Pijlgifkikkers, let er wel op dat de kikkers aanvullende vitaminen en mineralen aangeboden krijgen en andere voedseldieren zoals springstaarten, tropische pissebedden, bladluizen en dergelijke!

 

     Veel succes met het kweken van  fruitvliegen!